Mindfulness of aandacht is moeilijk met woorden te beschrijven. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het zo eenvoudig en open is. Iedereen kent momenten van aandacht; bijvoorbeeld bij het luisteren naar muziek, of bij het zien van een prachtige zonsondergang. Je voelt je wakker, alle zintuigen zijn open. Je bent op je gemak, aanwezig in het nu, zonder te oordelen.

Hoe anders is dit als we onder stress staan of pijn hebben. Zorgen, ergernissen en angst laten ons dan dikwijls niet meer los, ze lijken een eigen leven te leiden. Je bent prikkelbaar en wilt weg van wat er is.

De beoefening van aandacht brengt ontspanning en helderheid. Je leert je patronen te herkennen. Er komt acceptatie en mildheid. Je wordt je meer bewust. Je ontdekt dat er meer is dan jouw zorgen of pijn. Deze manier van in het leven staan kun je trainen.

De mindfulness-training ofwel Mindfulness Based Stress Reduction afgekort MBSR, is in de jaren tachtig ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteits-kliniek van Massachusets. Hij introduceerde hiermee het trainen van aandacht als techniek, toegepast op de gestresste westerse mens. Deze training heeft zich in de loop van 30 jaar als een beproefde methode bewezen, die ook in Nederland in de laatste jaren op grote schaal toegepast wordt,